Degustacja #03 – PUNI NERO

PUNI NERO

Whisky PUNI NERO
Z wielkim entuzjazmem i głęboką pasją do szkockiej „wody życia” projektant Albrecht Ebensperger  zachęcił rodzinę Ebensperger do założenia destylarni PUNI. W Alpach, w pobliżu pasma górskiego Ortler, leży budynek gorzelni, tuż za miastem Glurns w dolinie Vinschgau. “Highlands of Italy” są idealnym miejscem do stworzenia wyjątkowej whisky. Uprawa zboża ma długą tradycję w dolinie Vinschgau. Z charakterystycznym suchym klimatem i niskimi opadami, żyto zawsze dominowało. Nawet w średniowieczu dolina była znana jako ważny region uprawy tego zboża. Gorzelnia PUNI wykorzystuje je tylko z okolicznych upraw. Dodaje ono charakterystycznych nut smakowych do whisky. Gorzelnia swoją nazwę wzięła od pobliskiej rzeki PUNI, która przepływa przez dolinę Vinschgau. Podobnie jak szkockie gorzelnie, które często mają nazwy gaelickie, PUNI to starożytna nazwa rasy, głęboko zakorzeniona w lokalnej historii.

Destylarnia została zaprojektowana bardzo starannie. Oba alembiki zostały stworzone ręcznie w Rothes w Szkocji a potem zainstalowane pod okiem szkockich ekspertów.  Po ponad 2 latach budowy wiosną 2012 rozpoczęto produkcję pierwszej whisky. Po kolejnych 3 latach w 2015 roku pierwsza whisky PUNI ujrzała światło dzienne. PUNI używa do dojrzewania whisky beczek po Burbonie, Marsali z okolic Sycylii, winie z południowego Tyrolu i beczek z Szkocji. Część whisky dojrzewa w starych bunkrach wojskowych. Zostały one zbudowane w ostatnich latach II wojny. Przy stałej wilgotności i niskich temperaturach te struktury podziemne są idealne do długiego dojrzewania Whisky. Inne magazyny są przeznaczone do krótkiego czasu dojrzewania. W okresie letnim mogą się rozgrzewać i przyspieszają naturalne dojrzewanie wewnątrz beczki.

PUNI NOVA: beczki po amerykańskim i europejskim dębie. 95 pkt w Jim Murraya Whisky Bible 2017.
PUNI ALBA: beczki z Islay i po Marsali
PUNI NERO: beczki po PINOT Nero
PUNI wygrała także nagrodę World’s Best Design w 2016r. podczas World Whiskies Awards
Dzisiaj chciałbym przybliżyć wam najnowszą whisky z destylarni PUNI, a mianowicie wersję NERO. Jest to limitowana edycja 3000 butelek. Została wyprodukowana z trzech rodzajów zbóż: jęczmienia, pszenicy i żyta. Dojrzewała w beczkach po włoskim czerwonym winie ze szczepu Pinot Nero z winnic południowego Tyrolu.

KOLOR: Mahoń
NOS: owocowy, miód, wanilia, cytrusy, owoce leśne
SMAK: słodki i delikatny, owoce, wanilia
FINISH: długi, łagodny, lekko słodki, na końcu lekko dębowy
ABV: 43%
Podsumowanie:
Powiem szczerze, że whisky pomimo 3 lat jest bardzo dojrzała. Nie spodziewałem się że tak mi posmakuje. Na pewno duże wahania temperatur i beczki po winie robią swoje. Jeśli będziecie mieli okazję spróbować (zapewne podczas Whisky Live Sopot) to polecam.