Degustacja Aberlour i LFD Ligero


Whisky & Cigar Night z Aberlour i LFD Ligero

Kolejne spotkanie z serii Whisky & Cigar Night dobiegło końca. Tym razem degustowaliśmy Aberlour i LFD Ligero. Obydwie marki należą do moich ulubionych, także bardzo się cieszyłem z tego połączenia. Na rozgrzewkę i przepłukanie kubków smakowych mieliśmy whisky Scapa Skiren – smak delikatny, owocowy, trochę wanilii i toffi. Po tym wstepie przyszedła czas n agwiazdy wieczory czyli Aberlour 12, 16 i A’Bunadh. Zanim jednak o nich krotka historia destylarni.

 

Destylarnia Aberlour

Pierwsza destylarnia Aberlour została założona przez Jamesa Gordona i Petera Weir  w 1826 roku. W pożarze w 1979 destylarnia spłonęła doszczętnie. Jamesa Fleminga odbudował ją lecz w trochę innym miejscu bliżej rzeki Spey. W 1898 nastąpił kolejny pożar, lecz tym razem mniejszy.  W 1974 zostaje przejęta przez obecnego właściciela, grupę Pernod Ricard.

Destylarnia Aberlour

 

Aberlour 12

Dobrze zbalansowana whisky z nutami gorzkiej czekolady, sherry, toffi, jabłek. Wszystko to dzięki poddaniu części whisky Aberlour maturacji w beczkach po sherry. Tą whisky już degustowaliśmy podczas Whisky & Cigar Night z The Glenlivet i Rocky Patel Vintage 1992 Whisky idealna na początek przygody z single malt ale także zapewne nie jeden doświadczony whiskopijca ma ją w swoim barku.

Aberlour 16

Podobnie jak wersja 12-to letnia, ta whisky także jest poddana podwójnej maturacji w beczkach po burbonie i sherry Oloroso. Destylaty z tych beczek są mieszane ze sobą przed butelkowaniem. Whisky w smaku jest słodka. Wyczuwamy owoce, kwiaty, toffi oraz korzenne przyprawy.

Aberlour A’Bunadh

A’Bunadh (wym. Abunah) to whisky single malt bez określenia wieku, nie jest filtrowana na zimno i nierozcieńczana. Butelkowana z mocą beczki, w zależności od batcha od 58,7% do 61,2%. Dzisiejsza butelka, batch 55 jest butelkowana o mocy 60,9%. Starzona jest wyłącznie w dębowych beczkach po sherry Oloroso od kilku do kilkunastu lat.. A’Bunadh  oznacza “u źródeł” co ma nawiązywać do historii powstania tej wersji whisky Aberlour. W 1975 podczas dodawania drugiej pary alembików, robotnicy znaleźli “kapsułę czasu” zwierającą butelkę whisky owinięta w gazetę z 1898 zawierającą artykuł o pożarze w destylarni. Robotnicy niewiele się namyślając, otworzyli ją i większą zawartość butelki wypili. Resztki trafiły do laboratoriów gdzie zostały przeanalizowane. Aberlour A’Bunadh to próba odtworzenia tamtej wersji whisky. Whisky bardzo mocna i bardzo słodka. Dobrze wyczuwalne nuty sherry, czekolady, owoców, toffi i karmelu.

 

La Flor Dominicana Ligero

Cygarem wieczoru była jedna z moich ulubionych marek czyli LFD – La Flor Dominicana. Tym razem wersja Ligero L500. Bardzo słuszny format, kaliber 60, długość 146 mm zapowiadały ok dwie godziny wyśmienitego palenia. Cygaro odpala się bez problemu, pali równo przez cały czas, nie wymagało także ponownego odpalania. L500 to duże oleiste cygaro, o złożonym smaku. Czarny pieprz, ziemia, przyprawy.

 

Kilka zdjęć zapożyczonyvh od Olga Kharina