Degustacja Taylor’s i Davidoff

Taylor’s Port i Davidoff Yamasa

Taylor's Port i Davidoff Yamasa Robusto
W środę 29 marca firma Premium Cigars wraz z sopocką Vinoteque Food&Wine zorganizowały kolejną degustację. Tym razem mieliśmy okazję spróbować Porto od Taylor’s czyli legendarnej angielskiej marki, założonej w 1697 r. i uważanej przez wielu za najlepszego producenta porto oraz cygaro Davidoff Yamasa Robusto.
Taylor's Fine White Port
Na powitanie dostaliśmy kieliszek z Fine White Port czyli podstawowym białym porto. Na główną część degustacji składały się trzy rodzaje porto:
Fine Towny: dojrzewające w dębowych beczkach przez ok 3 lata. Jest to mieszanka nasyconych win, które od razu po butelkowaniu są gotowe do picia.
Late Bottled Vintage 2011: leżakuje w beczkach i butelkowana jest w wieku od  4 do 6 lat.
10 yo Towny; starzone przez 10 lat. Najłagodniejsze z wszystkich dzisiejszych pozycji.
Taylor's Port i Davidoff Yamasa Robusto
Od lewej: 10 yo, LBV 2011 i Fine Towny
Taylors's Fine Towny, LBV 2011 i 10 years old.

 

Taylor's Port

 

 

Taylor's Port

 

Taylor's Port

 

Taylor's Late Bottled Vintage 2011 Port

 

Taylors's Fine Towny, LBV 2011 i 10 years old.
Degustację poprowadził Robert Bower, Taylor’s Export Manager.
Robert Bower

 

Robert Bower, Taylor's Export Manager

 

Robert Bower, Taylor's Export Manager

 

A tak produkowane jest porto od Taylorsa
Drugą gwiazdą wieczoru było cygaro Davidoff, marki znanej chyba każdemu nie tylko z cygar ale także z kawy.
Davidoff Yamasa Robusto

 

Taylor's Port i Davidoff Yamasa Robusto

 

Taylor's Port i Davidoff Yamasa Robusto

 

Taylor's Port i Davidoff Yamasa Robusto

 

Taylors's Fine Towny, LBV 2011 i 10 years old.

 

Davidoff Yamasa Robusto
Davidoff Yamasa Robust prezentowała p. Monika Wysocka – Area Manage Davidoff.
Monika Wysocka Area Manage Davidoff

 

Monika Wysocka Area Manage Davidoff
Proces tworzenia cygara trwał przez 20 lat. Wszystko zaczęło się od niemożliwego marzenia master blendera Henke Kelner’a aby przekształcić region Yamasá w pole uprawy tytoniu.
Jest produkowane z najlepszych tytoni pochodzących z Dominikany i Nikaragui. Liść okrywowy to tytoń z regionu Yamasá.

 

 

Zapewne większość z was (tak samo jak ja do tej pory) uważa, że Davidoff ma cygara raczej łagodne, dla początkujących. Yamasa jest tego przeciwieństwem. Mocne cygaro, dające bardzo dużo dymu i spalające się równo, Można wyczuć nuty przypraw, orzechów, kawy i drewna.
Jak zawsze Vinoteque Food&Wine przygotowała wyśmienite przekąski na słono i słodko. Doskonale się łączyły z porto i cygarem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monika Wysocka Area Manage Davidoff