Degustacja Zacapa 23 i XO w Domu Whisky

Zacapa 23 i XO

Jak pewnie większość z was wie Dom Whisky  organizuje regularne degustacje alkoholi w swoim sklepie w Redzie. Pisałem o tym wcześniej przy  okazji degustacji  Glenmorabgie i Ardbeg czy Bourbon legends. Tym razem mogliśmy degustować Gwatemalski rum Zacapa 23 i XO. Spotkanie poprowadził Wawrzyniec Maternicki, Reserve Brands Ambasador Diageo. Zacapa jest wykonywana z soku z trzciny cukrowej, lecz ze względu na sanepid nie było możliwości sprowadzenia jej, więc mogliśmy spróbować jak smakuje melasa, która także jest wykorzystywana do produkcji rumu. Dopełnieniem szczęścia był pairing degustowanego rumu z czekoladą.

O samym rumie Zacapa 23 już pisałem wcześniej ale dla przypomnienia został on pierwszy raz zabutelkowany na stulecie miasta, od którego wziął swoją nazwę.  Destylat z soku z trzciny cukrowej jest transportowany do “domu ponad chmurami” – 2300 metrów  n.p.m. w górach Quetzaltenango gdzie panuje temperatura ok połowę niższa niż na plantacji. Miejsce to zostało wybrane przez panią Lorenę Vasquez, master blendera. W przypadku Zacapy 23 destylat spędza w beczkach od 5 do 25 lat. Najpierw destylat wędruje do beczek po burbonie. Po odpowiednim czasie jest przelewany do świeżo opalanych beczek po burbonie do dalszego dojrzewania i nabierania aromatów. Kolejnym etapem są beczki po sherry. W przypadku rumu Zacapa XO jest jeszcze dodatkowy etap dojrzewania, tym razem w beczkach z dębu francuskiego, które wcześniej zawierały koniak.

Mi bardziej smakowała wersja 23, gdzie można wyczuć nuty miodu, toffi, wanilii oraz suszonych owoców. Wersja XO dla mnie była trochę łagodniejsza z nutami czekolady, suszonych owoców i przypraw.