Klubowe spotkanie z cygarami Toscano

Toscano Toscanello

Kolejne spotkanie klubowe Trójmiejskiej Loży Cygarowej za nami. Ponieważ od dłuższego czasu jestem fanem włoskich cygar Toscano postanowiłem zakupić kilka paczek i poczęstować moich kolegów. Z tymi cygarami jest jak z whisky z Islay, zakochasz się w nich lub znienawidzisz ale przynajmniej raz musisz spróbować. Ja się w nich zakochałem, gdy na jednym z pierwszych spotkań klubowych jeden z kolegów mnie nimi poczęstował. Tym razem ja poczęstowałem moich znajomych. Dla większości z nich było to pierwsze spotkanie z tymi cygarami. Zostały przyjęte bardzo pozytywnie. Największym zaskoczeniem było to, że z tak niepozornych i niezbyt pięknych cygar można uzyskać tak dobry smak i długi czas palenia. Do spróbowania mieliśmy Toscano Toscanello i  Toscanello Roso.

Krótka historia:

W 1818 roku Wielki Książę Toskanii, Ferdinand III, założył fabrykę tytoniu produkującą cygara Toscano . Liście tytoniu Kentucky, które wyschły na otwartej przestrzeni, zostały nieoczekiwanie zmoczone przez deszcz. Mokry tytoń zaczął szybko fermentować podczas upalnych dni lata. Zamiast wyrzucać wszystko, zdecydowano, że sfermentowany tytoń będzie używany do produkcji cygar do sprzedaży lokalnej społeczności po okazyjnej cenie. Wśród ludzi zyskał popularność, a następnie wszedł do regularnej sprzedaży.

Dziś cygarka te są wytwarzane przez Manifatture Sigaro Toscano SpA zlokalizowane w Lucca i Cava de ‘Tirreni. Toscano nie jest typowym cygarem, ponieważ tytoń Kentucky używany do produkcji jest typowym tytoniem do fajek. Jest on także suszony dymem co nadaje mu wędzonego posmaku i zapachu. Cygara Toscano można przechowywać bez humidora nawet kilka lat, nie spowoduje to utraty walorów smakowych jak i zapachowych. Trzymając go w humidorze może tylko zyskać na jakości. Nie powinno się ich trzymać razem z innymi cygarami gdyż może to spowodować, że inne cygara przejdą zapachami Toscano.

Toscano

Są to cygara otwarte z obydwu stron. Można je także przeciąć na pół i wypalić tylko jedną część. Wtedy będziemy mieli Toscanello, które mieliśmy okazję dzisiaj próbować. Nie posiadają także zwijacza, co jest przyczyną nie najlepszego wyglądu. Smak jednak wszystko rekompensuje. Na dzień dzisiejszy w Polsce można dostać wersję Classico, Toscanello i Toscanello Roso. We Włoszech można dostać dużo więcej wersji, więc jak zakochałeś się w nich, to przy okazji wizyty we Włoszech polecam spróbować innych wersji, np. Garibaldi, Extra Vecchio czy Antico

Toscanello Rosso jest to odmiana smakowa toskańskich cygar, gdzie podczas procesu utwardzania ogniowego został dodany ekstrakt z espresso. Idealne połączenie tego co Włosi lubią najbardziej – kawy i cygar. Po otwarciu paczki czujemy mocny zapach kawy, lecz już podczas palenia nie jest on tak intensywny.

Zostało mi jeszcze kilka cygar, więc ci którzy nie mogli być na spotkaniu będą mogli spróbować je na kolejnym. Szczegóły już wkrótce.

Zobacz także: Rum Kill Devil i Gurkha Cellar Reserve 12 yo